HRM ve ODTÜ Teknopark'tan Eğitim İşbirliği

1 / 9 / 2009

İnsan kaynakları danışmanlık şirketi HRM ile Türkiye’nin ilk Teknoloji Geliştirme Bölgesi ODTÜ Teknokent yeni bir işbirliğine imza attı. ODTÜ Teknokent şirketleri, HRM’in kendilerine özel olarak hazırladığı yıllık eğitim planı ile çalışanlarının eğitim ihtiyaçlarını karşılayacak. Eğitimler ODTÜ-Teknokent içerisinde yer alan eğitim salonlarında gerçekleştirilecek.

Şirketlerin eğitim konusuna verdiği önem giderek artıyor. Ancak kriz dolayısıyla da bazı işletmelerin ilk kesinti yaptığı kalemlerden biri oldu, eğitim. Ne diyorsunuz?

İçinde bulunduğumuz dönemde birçok işletmenin kısmen işlerinin yavaşlamasıyla birlikte, bu dönemleri çalışanlar ve iş arayanlar en verimli şekilde kullanmak istiyorlar. Dolayısıyla işlerin azaldığı bu dönemlerde mesleki ve bireysel gelişim yoluyla çalışanlarına yatırım yapan firmalar güçlenerek aynı zamanda kriz sonrası döneme de yatırım yapmış oluyor ve rekabet avantajı sağlıyorlar. İşletmelerin kriz sonrası döneme daha donanımlı ve motive çalışanlarla girmeleri ve bu sürece iyi hazırlanmaları gerekiyor.

Neden ODTÜ Teknokent?
Türkiye’nin ilk teknoparkı olan ODTÜ Teknokent giderek artan kapasitesi ve iş gücüyle büyük bir teknoloji merkezi haline geldi. 220 şirket ve 3730 personele sahip. Yıllık yaklaşık 200 milyar dolarlık Ar-Ge geliri ile ülkemizin örnek bir teknoloji üssü. HRM’ de ODTÜ Teknokent ile gerçekleştirdiği bu işbirliği kapsamında Teknokent şirketlerine özel yıllık eğitim planı hazırladı. Bu işbirliği ile bireysel ve kurumsal alandaki çeşitli eğitim programlarımız, ODTÜ-Teknokent bünyesinde bulunan firmalarda, hem İnsan Kaynakları profesyonelleri hem de kariyerini şekillendirmeye çalışanlar için, ihtiyaçlara yönelik yeni fırsatlar yaratmak ve Teknokent içerisindeki paylaşımı arttırmak amacıyla verilecek.

Eğitimler hangi konularda ve kimlere yönelik olacak?
Bireysel ve yönetsel gelişim alanında 50’den fazla eğitim başlığımız var. Bunun yanında insan kaynakları ve personel yönetimini ilgilendiren çalışma mevzuatı uygulamalarına yönelik eğitimler de düzenliyoruz. HRM tarafından hazırlanan yıllık eğitim planına bağlı olarak, ODTÜ-Teknokent yönetimi tarafından her ay en az 4 farklı konu başlığında eğitim duyuruları yapılıyor. Kariyerini yönlendirmek isteyen ya da mesleki ve bireysel gelişimine katkıda bulunmak isteyen herkes bu eğitimlere katılabiliyor.

Fiyatlandırma nasıl yapıldı? Eğitimler nerede yapılacak?
Genel Katııma Açık eğitim şeklinde düzenlenen bu eğitimler, kişi başı katılım ücreti üzerinden fiyatlandırılıyor. Eğitimlere katılmak isteyen Teknokent firmaları tüm eğitimlerden %10 indirimli olarak yararlanıyor. Teknokent firması çalışanı olmayıp bu eğitimlere katılmak isteyenler için, 3 kişi ve üzerindeki gruplara % 10 indirim uygulanıyor. Eğitimler ODTÜ-Teknokent içerisinde yer alan eğitim salonlarında gerçekleştiriliyor. Teknokent firmalarında çalışanlar böylece lokasyon avantajından da yararlanma imkanı buluyorlar.

Ne kadar devam edecek?
Bir yıl boyunca her ay düzenli olarak bu eğitimler yapılmaya devam edecek.

Şirketlerin dışardan eğitim hizmeti almalarının avantajları neler?
Dışardan alınan eğitimler öncelikle şirket çalışanlarına yeni vizyonlar kazandırıyor. Yaşanan sorunlara yeni ve yaratıcı çözümler getirmeyi kolaylaştırıyor. İç eğitmenler yoluyla verilen eğitimlerde katılımcılar kendilerini rahat ifade etmekten kaçınıyorlar; ayrıca eğitmenin çalışma arkadaşları olması iletişimi ve eğitimin verimliliğini negatif yönde etkileyebiliyor. Özellikle bireysel gelişim eğitimlerinin dışardan alınması ve profesyonel eğitmenlerce verilmesi katılımcıları eğitime dahil olmaya teşvik ediyor, kendilerini eğitim ortamında daha özgür hissediyorlar ve motive oluyorlar.

Çalışanların eğitiminde şirket eğilimlerinde/taleplerinde son zamanlarda değişiklikler var mı?
Birçok şirket bu durgun dönemlerde mevcut yöneticilerini geliştirme ve eğitme yoluna gidiyor. Dolayısıyla “yönetici geliştirme programları”nda talep artışı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunun yanında çalışanlarının uzmanlıklarını ve mesleki yetkinliklerini geliştirerek eksiklerini kapatma yoluna giden şirketler de var, bu yüzden çalışanlarını uzmanlık eğitimlerine ya da teknik eğitimlere yönlendiriyorlar.

Eylül 2009 www.yenibiris.com