İnşaat Ve Enerji Sektörleri Çok Daha Avantajlı

1 / 9 / 2011

22-32 yaş aralığını uzmanlık; 32-45 yaş aralığını orta düzey yöneticilik; 45 yaş ve üzerini ise üst düzey yöneticilik dönemi olarak tanımlayan HRM Danışmanlık Özel Projeler Sorumlusu Elif Ejdar Özel, 45 yaş ve üzeri yaş gurubunda olup iş arayan kişilerin, bireysel hedeflerini gerçekleştirme isteklerinin çok daha yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Bu yaş grubundaki yöneticilerin beklentilerinin de hem statü hem de ücret beklentisi açısından otomatik olarak yükseldiğini söyleyen Özel, “40-45 yaşındaki kişilerin, işveren üzerindeki yükü daha fazla olduğu için, daha çok aynı işi yapabilecek genç yöneticiler tercih ediliyor” diyor. Enerji, inşaat, bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon sektöründe hizmet veren deneyimli kişilerin iş ararken, diğer kişilere oranla çok daha şanslı olduğunu belirten Özel, “Türkiye’deki yeni yatırımlarla birlikte enerji sektöründe özellikle uluslararası projelerde deneyimli mühendis ve yöneticiler, çok daha hızlı bir şekilde doğru işlerle eşleşiyor. İstatistiki olarak son 3 ay içinde HRM Danışmanlık olarak 45 yaş ve üzeri 18 yöneticiyi işe yerleştirdik. Bu grup ağırlıklı olarak yurt dışı inşaat projeleri, savunma ve enerji sektörleri, finans, mühendislik ve iş geliştirme alanlarında çalışan kişilerden oluşuyor. Bu kategorilerin dışında muhasebe, İK ve pazarlama alanında uzmanlaşmış kişiler, nispeten daha kısa sürede iş bulabiliyor. Bu kişilerin aylık ücretleri ise 5-12 bin TL civarında değişiyor. Ayrıca inşaat sektöründe son 2 yıldır artan HES projeleri sayesinde bu konuda çalışan mühendisler çok hızlı iş bulup yüksek ücretler talep edebiliyor. HES deneyimli bir proje müdürünün ücret beklentisi ise aylık net 7-15 bin TL civarında” diyor

İŞ BULMA SÜRESİ 6-12 AYI BULUYOR
Pozisyonların seviyesi yükseldikçe iş bulma süresinin de uzadığını vurgulayan Özel, halihazırda görev yapan bir yönetim kurulu üyesi ya da CEO’nun transferinin çok daha hızlı gerçekleştiğini, çalışmayan üst düzey bir yöneticinin yeni bir işte çalışmaya başlamasının ise ortalama 6-12 ayı bulduğunu söylüyor. HRM’in son bir yılda işe yerleştirdiği CEO, CFO ve genel müdürlerin yüzde 85’i de halihazırda çalışan kişilerden oluşuyor. Özel, HRM Danışmanlık’ın 40-45 yaş grubuna ait kariyer planlaması danışmanlık hizmeti açısından ne gibi projeler geliştirdiklerini ise şöyle anlatıyor: “Bu kişiler için piyasa araştırması yapıp olası iş seçeneklerinin neler olabileceğini paylaşıyoruz. Profil endeksli sektörel bilgi paylaşımı hizmetimizle, kişinin iş deneyimleri ve sahip olduğu profile yönelik analiz yapıp uygun olabilecekleri sektörlere göre bilgi aktarıyoruz. Kariyerlerinde daha önemli değişiklikler yapmak isteyen profesyonellere de koçluk hizmeti sunuyoruz. İş arama sürecini doğru yönetmelerine, mülakatlarda etkin olabilmelerine ve iş seçenekleri arasından doğru seçimi yapmalarına yardımcı oluyoruz.”

PİYASA YAKINDAN TAKİP EDİLMELİ
HRM Danışmanlık Özel Projeler Sorumlusu Elif Ejdar Özel, 40-45 yaş grubunda olup iş arayan orta ve üst düzey yöneticilere, bu süreci hızlandırabilmeleri adına önemli tüyolar veriyor: “İş piyasası sıkı bir şekilde takip edilmeli. Gazete ve internet sitelerindeki ilanları takip etmek gibi klasik yöntemlerle kısıtlı kalmayıp özellikle sosyal medyada aktif olmalılar. HRM olarak dünyanın farklı noktalarından profesyonellerle, sosyal ağlar sayesinde temas halindeyiz. İş arayan kişilerin de özellikle bu sosyal ağlarda kendi markalarını oluşturup bilgi ve deneyimlerini ilgili olabilecek kişilerle, doğru yöntemler aracılığıyla paylaşmaları, iş bulma sürecini kesinlikle hızlandıracaktır. Saha çalışması gerektiren işlerde erkek adaylar, kadınlara göre çok daha avantajlı bir konuma sahip. Büyük ölçekli firmalarda yönetici olarak çalışmış kişiler, kendi danışmanlık firmasını kurmayı ya da serbest danışman olarak çalışmayı tercih edebiliyor. Özellikle uzun yıllar satış-pazarlama alanında görev yapan kişiler, eğitmenlik yapabiliyor. İş hayatında kendisini ispatlamış ve ismini markaya dönüştürmüş yöneticiler ise holdinglerin yönetim kurullarında görev alabiliyor.”

Eylül 2011 Platin Dergisi