Krizi Nasıl Atlattık

1 / 1 / 2010

2009, danışmanlık sektörü için de zorlu bir yıl oldu. Birçok İK danışmanlık şirketi kapısına kilit vurmak zorunda kalırken sektörde daha birikimli ve deneyimli olanlar çeşitli yöntemlerle ayakta kalabilmeyi başardı. 1992’de kurulan HRM de kriz sınavını başarıyla geçenlerden biri. Kurucu ortak Aylin Coşkunoğlu Nazlıaka, İstanbul ofis yöneticileri Sema Süvarioğlu ve Ayşegül Davutoğlu ile birlikte sektörü yorumlarken şirketteki yenilikleri de anlattı.

2009 yılını nasıl geçirdiniz?
Herkes için zor bir yıl oldu. Özellikle danışmanlık sektörü çok küçüldü. Birçok İK danışmanlığı şirketi kapandı. İşte bu dönemde sektörün bazı büyük oyuncuları doğru politikalarla pazar payını genişletebildi. HRM Danışmanlık da bu şirketlerden birisi oldu. 1992 yılından beri faaliyet gösterdiğimiz için, bu bizim deneyimlediğimiz 4. kriz. Bu sefer kapsama alanı daha geniş olsa da, süreci yönetme konusunda deneyimli bir ekibimiz var.

Neler yaptınız?
Krizi en az hasarla atlatabilmek için müşterilerimizle daha sıkı kenetlendik, bazı danışmanlık ücretlerimizi aşağıya çektik, böylece yıllara dayanan iş birlikteliklerimizi devam ettirebildik. Bu zor dönemde de İK kongresine sponsorluğumuzu kesmedik, üniversite etkinliklerine ve kariyer fuarlarına katılmaya devam ettik, şirket içi eğitimlerimize ara vermedik. Böylece, firmamızı ve ekibimizi kriz sonrası döneme iyi hazırladık. Bu arada, sektördeki duruşumuzu daha da kuvvetlendirecek bir çalışmaya imza attık, ücretsiz e-bülten çıkartmaya başladık. Yaklaşık 232 bin kişiye postalanan e-bültenimiz ile hedefimiz hem HRM müşterilerini, dostlarını, adaylarını faaliyetlerimiz hakkında bilgilendirmek, hem de insan kaynakları sektörüne ışık tutmak.

İstanbul ofiste de yapısal değişiklikler oldu değil mi?
Evet, danışmanlık firmaları gücünü referanslarından ve nitelikli ekibinden alır. Biz de buradan hareketle, İstanbul’da Dr. Sema Süvarioğlu ve Ayşegül Davutoğlu’nun liderliğinde yeni bir ekip oluşturduk. Sema Hanım, iddialı akademik yaşamının üzerine 20 yıllık bir eğitim ve danışmanlık deneyimiyle HRM’e çok şey katacak. Ayşegül Hanım ise çok uluslu bir firmada İK yöneticiliği deneyiminin ardından, son 6 yıldır danışmanlık ve eğitim sektöründe faaliyet gösteriyor. Büyüyen ekibimizle özellikle seçme-işe yerleştirme konusundaki hizmetlerimizi daha geniş bir müşteri kesimine ulaştırmayı hedefliyoruz.

Özellikle odaklandığınız sektörler ya da pozisyonlar var mı?
17 yıllık birikimimiz ve farklı bölgelerdeki ofislerimizle Türkiye geneline yaygın hizmet götürmemiz nedeniyle hemen her sektöre ve pozisyona yönelik çalışmalarımız oluyor. Dolayısıyla odaklandığımız sektör ve pozisyonlar da bölgesel olarak değişiyor. Özellikle toplu işe alım projelerinde ve farklı illerde örgütlenmiş olan firmaların istihdam süreçlerinde HRM’in çok ofisli yapısının avantajını yaşıyoruz. Ortak veritabanımız sayesinde tüm müşterilerimiz bu zengin portföyümüzden yararlanma şansına sahip oluyor.

İnsan kaynaklarında son trendler neler? Son dönemde öne çıkan uygulamalar hangileri?
Son zamanlarda iş dünyasında, çalışanların bireysel alanlarını koruyarak “yüksek performanslı” takımların üyesi olarak çalışabilmeleri yaklaşımı çok öne çıkıyor. Bu doğal olarak iyi insan ilişkilerini, yerine göre bir takım üyesi iken takım liderliği rölünü de üstlenebilecek yetkinlikte olabilmeyi ve sıradan değil fark oluşturabilecek yaratıcılığı ortaya koyabilmeyi gerektiriyor.

2010’a yönelik beklentileriniz neler?
Bizim için esas olan “Önce insana yatırım”. Kendini ve hizmetlerini sürekli yenileyen bir şirket olarak hedefimiz, 2010’da daha da geniş bir müşteri kesimine hizmet vermeye devam etmek. Sloganımız yine aynı:Siz işinizle ilgilenin biz insan kaynaklarınızla ilgileniriz!

Ocak 2010 Yenibiriş Dünyası