Mülakatta Masanın İki Tarafını da İK'cılar Aldı

26 / 9 / 2010

Ekonomik krizde ciddi sayıda işten çıkarmalarla sarsılan insan kaynakları sektörü, 2010’un ikinci yarısından itibaren toparlanmaya başladı. İK departmanlarının eski günlerine geri dönmeye başladığı sektörde artık mülakat sırası İK’cılara geldi

Geçtiğimiz yıl istihdamda krize bağlı olarak yaşanan daralmanın etkileri 2010’da da bir süre devam etti. Ama şimdi işe alımlarda artış gözlemleniyor. Firmalar tekrar işe alımlara başlarken aynı zamanda yeni kadroları yönetecek İK departmanlarını da genişletiyorlar. Mülakatlarda masanın her iki tarafında da İK’cılara rastlanıyor. Adecco Türkiye Executive Search Direktörü Akgül Can Beyhan “Geçen yıl küçülme yaşamış ve eleman çıkartmış, bu yıl tekrar büyümeyi hedefleyen, kadrolarını yenileyen, geliştiren şirketler için stratejik İK planlamasını yapacak ve bu süreçleri yönetecek İK uzmanlarının işe alınması zorunlu bir adım olduğundan şirketler İK uzmanı işe alarak bu süreci başlatıyorlar” diyor.

DANIŞMANLIK FİRMALARINDA DA FIRSAT VAR
İşe alımlar sadece şirketlere İK’cılar getirmiyor aynı zamanda danışmanlık şirketleri de talepleri karşılayabilmek adına kadrolarını genişletmeye başladı. Ellerindeki projelere istinaden krizde en çok işten çıkarmanın yaşandığı departmanlardan biri olan insan kaynakları departmanlarında çeşitli posizyonlarda işe alım gerçekleştirdiklerin söyleyen NMT İnsan Kaynakları Proje Müdürü Elif Salkaya “İşe alım taleplerine uygun olarak biz de kendi ekibimizi genişletmek için çalışmalara başladık. Sanırım bu birçok danışmanlık firması için de geçerli bir durum. İK’cılar için hem firmalar tarafında hem de danışmanlık şirketleri tarafında birçok yeni fırsat oluşuyor” diyor.

Uzmanlar önümüzdeki dönemde insan kaynakları yönetimi alanında ortaya çıkacak olan en önemli trendin; sistemin çalışanın istikrarını korumak ve performansının sürekli artmasını garanti altına almak yönünde geliştirilmesi olacağı konusunda hemfikir. Dolayısıyla insan kaynakları departmanlarında artık farklı branşlarda uzmanlaşmış uzmanlara da ihtiyaç giderek artıyor. Nazlıaka da aynı konuya dikkatleri çekiyor: “Özellikle rekabetin çok yüksek olduğu sektörlerde doğru elemanı işe almanın yanı sıra işte tutmanın da çok önem kazanması nedeniyle ” seçme ve işte tutma” yöneticileri istihdam ediliyor. Ayrıca ücret ve yan imkanlar paketleri de artık çok çeşitlilik kazandı ve çalışanları işte tutmak adına bu konu daha da hassas hale geldi. O nedenle ‘ücret ve yan imkanlar yöneticisi’ arayışları da var.”

ADAY KOLTUĞUNDA İK’CILAR VARSA NE OLUR?
Michael Page International Genel Müdürü Remy de Cazalet İK’cı seçmenin sürecini şöyle ifade ediyor: ” İK çalışanları şirketler için giderek daha stratejik bir noktada bulunuyor. Bu kişiler, sürekli olarak potansiyel adaylarla görüştükleri için aslında şirketlerin vitrini pozisyonunda çalışıyorlar. Bu kişilerin kendilerini tanıması, şirketin değerlerini ve kültürünü tanıtması ve koruması gerekiyor.” İyi bir İK’cı bulmak aslında zor bir süreç olsa da mülakatlar çok daha kolay gerçekleşiyor. Çünkü masanın iki tarafında da İK’cı oturunca konuşulan dil ortak bir dil oluyor. Aylin Coşkunoğlu Nazlıaka “İyi bir İK’cıyı seçmek diğer kadrolara göre çok daha kolay oluyor.

Birincisi iki meslektaş aynı dili konuşabiliyor. İkincisi, mülakata alınan kişi iyi bir İK’cı ise empati yeteneği yüksek oluyor; yani sorulara açık ve net yanıtlar veriyor. Zor olan tarafı ise; mülakata alınan deneyimli bir İK’cı hangi soru ile hangi bilginin alınmasının hedeflendiğini bildiği için isterse mülakatçıyı yönlendirebilir. Bu durumlarda kişilik envanterleri etkin bir araç olarak kullanılıyor” diyor.

İK uzmanları birinci sırada
Son dönemlerde piyasaların tekrar canlanmasıyla birlikte özellikle bankacılık, inşaat, enerji, tekstil, telekomünikasyon gibi birçok sektörde işe alımların hareketlendiğini söyleyen HRM Danışmanlık Kurucu Ortağı Aylin Coşkunoğlu Nazlıaka yeni eleman alacak olan firmaların İK kadrolarını da genişlettiklerine dikkat çekiyor. Nazlıaka “Özellikle de seçme ve işe yerleştirme konusunda deneyimli olan İK uzmanları tercih ediliyor. Ayrıca performans sistemi, ücret ve yan haklar sistemi gibi konularda yetiştirilmek üzere İK uzmanına da ihtiyaç duyuluyor.”

MÜHENDİS İK’CI OLUYOR
Analiz ihitiyacı, endüstri ve işletme mühendisliği bölümlerinden adayları da tercih sebebi yapıyor.

‘Empati Kurabilmek Önemli’
ERGO Grup Şirketleri İK Direktörü Kaan Böke iyi bir İK’cı olmak için şu özelliklerin olması gerektiği söylüyor: “Öncelikle organizasyonu çok iyi tanımanız gerekir. Bunun için şirketin diğer faaliyet alanları ile iç içe olmak; sahada olmak ve bire bir iletişim halinde olarak buna göre geliştirme ve iyileştirme faaliyetlerini yürütmek önemli.
Değişime ve yeniliğe açık olmalı ve önderlik etmelisiniz. Sistematik olmak, empati kurabilmek ve sabırlı olmak işin olmazsa olmazlarıdır.”

Tecrübeli İK’cılar aranıyor
Firmalar İK’cıların özgeçmişlerindeki tecrübeye oldukça önem veriyor. Yapı Kredi Kariyer ve İnsan Gücü Yönetimi Grup Direktörü Ayşe Özpirinçci “En önemli kriterlerin başında deneyimin geldiği düşünüyoruz” derken Elif Salkaya tecrübenin yanında kişinin tecrübelerini yeni firmasına aktarma ve uyarlama konusundaki istekliliğinin de oldukça önemli olduğuna dikkat çekiyor ve ekliyor: “Mülakatta çalıştıkları şirketten çok politika ve uygulamalarda hangi noktada olduğunu sorguluyoruz. Çalıştığı şirkete göre değil şirketinde neler yaptığı yönetimin ortaya koyduğu vizyon ile İK stratejilerinin ne kadar uyumlu olabildiği üzerinde durduğumuzu söyleyebiliriz.”

İK DEPARTMANINI BÜYÜTECEK
Watsons İK müdürü Burcu Yularcı Köse “Büyüme stratejimizi paralel şekilde yapılandırdığımız İK departmanımıza önümüzdeki 6 aylık dönemde, İşe alım Uzmanı, Departman Asistanı, İK Raporlama Uzmanı ve Eğitim Müdürü alımı gerçekleştireceğiz. Aday iş tecrübelerini, okul hayatını, hatta sosyal yaşantısını anlatırken; çeşitli durumlara nasıl tepki verdiğine, çeşitli güçlüklerle nasıl başa çıkıp bunlara ne gibi çözümler ürettiğine odaklanıyoruz. Mülakat boyunca sorular da duruma göre kendiliğinden şekilleniyor. Ayrıca iki tarafın da kendini daha rahat ifade edebilmesi için mülakatın yer yer sohbet havasında geçmesine de izin vermek gerektiğini düşünüyorum

Uzmanlar öneriyor
İK’cı olmak isteyenler NELER YAPMALI?

Dergi, gazete, radyo, programları gibi haber kaynaklarından sektörü takip edin
İnsan kaynakları sertifika programlarına katılın
İK danışmanlığı alanında faaliyet gösteren şirketlerde ya da firmaların İK departmanlarında staj yapın
İnsan Kaynakları yüksek lisans programlarına katılın