Yönetici Asistanları Ayda 7 Bin TL Kazanıyor

Yönetici Asistanları Ayda 7 Bin TL Kazanıyor
16 / 1 / 2011


Artık yönetici asistanlığı üst düzey bir meslek. Günümüzün yönetici asistanları üniversite mezunu ve bazen birkaç yabancı dil biliyor. İşleri telefona bakmak değil, karar almak ve organizasyon yapmak. 7 bin TL’ye varabilen maaşlar sunan bu pozisyona, artık kadınlar kadar erkekler de talip.

Başarılı bir yönetici asistanının, yöneticinin başarısında da önemli etkisi oluyor. Eskiden şirketler böyle görevleri getirisi olmayan gider kapısı olarak görüyordu. Son yıllarda durum değişti. Yönetici asistanlığının kilit değerinin anlaşılması, son yıllarda bu mesleği tercih edenlerin profilini ve firmaların bu pozisyon için sunduğu koşulları da değiştirdi. Bu sayede yönetici asistanlığı, ömür boyu sürdürülebilecek doyurucu bir kariyer yolu haline geldi.

DSG İnsan Kaynakları ve Danışmanlık Şirket Kurucu Ortağı Turgay Dinler; çalışılan kurumun büyüklüğüne, beraber çalışılacak yöneticilerin sorumluluk ve yetkilerine, asistandan beklenen niteliklere göre değişse de ücretlerin1.500 -2.000 aralığında olabileceği gibi 5.000-7.000 TL net maaşa kadar çıkabildiğini dile getiriyor. “firmanın yabancı ya da yerli sermayeli firma olması, büyük, orta ve küçük ölçekli olması, insan kaynakları ücretlendirme politikalarına göre yönetici asistanı maaş skalaları değişiklik gösteriyor” yorumunu yapan Eğitim Uzmanı Aslı Funda Erişkin’e göre, firmanın politikaları gereği ek ücretlendirme, çift maaş gibi menfaatler de bulunabiliyor.

Erkekler de seçiyor
Kurumun kültürü, yöneticilerin talebi, asistandan beklentileri göz önüne alınarak erkek yönetici asistanları da meslekte hızla yer almaya başladı. Genelde daha çok kadınların tercih edildiği yönünde bir önyargı olduğuna dikkat çeken HRM Danışmanlık Eğitim Koordinatörü Burge Yıldırım “Yönetici asistanlığı pozisyonlarında çalışan erkek sayısı giderek artıyor. Erkek adaylar organizasyon becerisi, hızlı karar alma, analitik düşünme gibi yetkinliklerle avantaj sağlayabiliyor” diyor. Yönetici asistanı eğitimlerine katılanların yüzde 90’ını kadınlar oluşturuyor. Yüzde 95’lik kısım ise üniversite mezunu. Yaş ortalaması 25-35 yaş aralığındaki asistanların eğitim tercih etme oranı yüzde 65. Boğaziçi Eğitim Danışmanlık’ın İş Geliştirme ve Planlama Koordinatörü Duygu Çevikol, “Görüşmelerde fark ettim ki bu meslek bir basamak değil. Yönetici asistanları işi yaşam biçimi olarak benimsiyor. Firmalardaki değişimlere baktığımızda yatay kariyer değişimi çok fazla olmuyor. Büyük kısım dikey olarak pozisyon değiştiriyor” diye konuşuyor.

En çok ihtiyaç inşaat sektöründe
Kariyer.net verilerine göre; 2010’da yönetici asistanı pozisyonu için 1000’in üzerinde iş ilanı yayınlanmış. İlanların sektörel dağılımı incelendiğinde inşaat ilk sırada yer alırken, bunu bilişim, tekstil ve otomotiv takip ediyor. İlanların yüzde 48’inde bayan eleman arandığı belirtilirken yüzde 51’inde herhangi bir tercih bulunmuyor.

Sistemli çalışanlar başarılı

İletişim becerileri gelişmiş, ifade yetenekleri güçlü olmalı
Türkçe’yi iyi kullanmaları, yazım ve imla kurallarını çok iyi bilmeleri gerekiyor
İngilize’yi veya ilgili iş kolunun gerektirdiği en az bir yabancı dili iyi derecede bilmeli
Bilgisayar ofis programlarına çok iyi derecede hâkim olmalı
Gerektiğinde yöneticisinin sunumlarına katkı sağlayabilmeli
Karar alma ve müzakere becerisine sahip olmalı
Dışa dönüklük, inisiyatif kullanabilme yeteneğine sahip pratik zekâlı ve çözüm odaklı olmalı
Düzenli ve sistematik çalışmayı bilmeli

Yöneticilere not
Asistanın yöneticin gerçek anlamda sağ kolu, müttefiki olması için yapılması gereken nedir? İşte Fransız Danışman Gregoire Cusin-Berche’in 7 tavsiyesi…

Ona güvenin
Ona yetki verin
İnsan ilişkileri becerisinden yararlanın
Tecrübesinden yararlanın
Onu vazgeçilmez kılın
Onunla düzenli görüşün
Onu yönetici gibi eğitin

16 Ocak 2011 HT Kariyer